Kunstneus ruikt of aroma koffie klopt

Kunstneus ruikt of aroma koffie klopt
Kunstneus ruikt of aroma koffie klopt

We kunnen nogal gehecht zijn aan een bepaald soort koffie of drinken het liefst die ene wijn. Fabrikanten doen er dan ook alles aan om een smaakvast product te maken. Nu wordt dat makkelijker met de kunstneus.

De kunstneus is ontworpen door Inge Dirinck, technologisch adviseur bij het Laboratorium voor Aromaonderzoek van de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven, meldt Het Nieuwsblad. Het apparaat analyseert objectief de geur en smaak van koffie en wijn. Inmiddels heeft ze al opdrachten binnen van de verpakkingsindustrie. Dit omdat een verpakking invloed kan hebben op het product.

Het verschil tussen een topwijn en rotzooi kan de elektronische neus niet ruiken. Maar hij weet wel feilloos een bepaalde geur of smaak te onderscheiden. De MS-nose, zoals het toestel in Engels jargon heet, bombardeert alle denkbare stoffen, dus ook vluchtige aroma’s, met elektronen. Daarna wordt een unieke vingerafdruk gemaakt van dat aroma.

Dirnick ziet veel mogelijkheden voor koffiebranders die een smaakvast product willen bieden. Niet altijd even makkelijk omdat ze uit 16 landen koffiebonen importeren waaruit ze een zo stabiel mogelijk mengsel moeten samenstellen. Dirnick: „Soms valt de oogst tegen, of valt de uitvoer stil door oorlog. Wanneer ze dan een vervangproduct moeten kopen dat zo dicht mogelijk bij het originele ligt, komt onze kunstneus goed van pas. Het nieuwe mengsel laten we daarna nog proeven door een panel experts, om zeker te zijn dat het niet afwijkt van het origineel.”

Via: Telegraaf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *