Nederland drinkt meest zuivere koffie

Nederlanders drinken de meeste eerlijke koffie
Nederlanders drinken de meeste eerlijke koffie

Wij Nederlanders mogen ons voorzichtig op de borst kloppen. Want we zijn koploper in Europa als het gaat om ‘goede’ koffie. Ongeveer eenderde van de koffie die in Nederland wordt geschonken heeft een onafhankelijk gecontroleerd duurzaamheidskeurmerk: UTZ Certified, Max Havelaar, EKO (biologische koffie) of Rainforest Alliance.

Al deze keurmerken stellen zowel milieu- als sociale eisen aan de koffieteelt, maar de nadruk verschilt. De één heeft het milieu hoger in het vaandel staan (EKO, Rainforest), de ander de sociale omstandigheden (Max Havelaar, UTZ). Je kunt zeggen dat de eisen van EKO en Max Havelaar verder gaan dan die van UTZ of Rainforest, maar aan de andere kant is de hoeveelheid door UTZ en Rainforest gecertificeerde koffie vele malen groter.

Maar is die certificering wel nodig?
Reken maar. Want met die overige tweederde is het een en ander mis. Er worden ongelooflijk veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, die samen met het onoordeelkundige gebruik van kunstmest, bodem en water vervuilen en voor enorme gezondheidsproblemen zorgen, zegt Milieu Centraal. Jaarlijks verdwijnen honderden hectares regenwoud en berggebieden met hoge biodiversiteit door (illegale) expansie van koffieplantages. Onzorgvuldig watergebruik leidt tot uitdroging van de grond en de inkomens van de koffiearbeiders liggen vaak onder het bestaansminimum. Ten slotte kost de verwerking van koffie (het ‘branden’) veel energie. Kortom: elk duurzaam initiatief is welkom.

Zoals het nieuwe koffiemerk Redbeans, van koffiebrander Neuteboom. Redbeans heeft niet alleen een EKO- en Max Havelaarkeurmerk, maar is ook goedgekeurd door de HIER-klimaatneutraal-campagne.

Klimaatneutraal koffie produceren in 3 stappen
Om dit te bereiken, heeft het bedrijf eerst zijn energie- en watergebruik teruggebracht en is daarna overgegaan op ‘groen’ gas. Gas uit biomassa, in dit geval uit groente-, fruit- en tuinafval, een restproduct dat volgens Natuur en Milieu duurzaam is. Gas, dat wordt gebruikt voor het branden, is de grootste energievreter (zo’n 70 procent van het energiegebruik) van een koffiebranderij. De tweede stap was het vervangen van het traditionele, ‘harde’ koffiepak met zowel een aluminium als een papieren wikkel door een ‘zacht’ pak in één kunststof wikkel. Dit kost minder materiaal en energie. Voor het kunststof wordt nog gezocht naar een afbreekbare variant, die geen zuurstof doorlaat. En ten slotte worden de koffieboonvliesjes, die overblijven na het branden, niet meer weggegooid maar geperst en als organische meststof gebruikt.

De klimaatbelasting die vervolgens overblijft, wordt aan het eind van het jaar berekend in samenwerking met Senter Novem, het duurzaamheidsadviescentrum van het ministerie van Economische Zaken. Neuteboom wil dat restant compenseren door deelname aan een erkend CO2-reductieproject in koffieproducerende landen, zoals de aanschaf van efficiënte houtovens, omdat de huidige verbrandingsmethode in die landen tot veel milieu- en gezondheidsproblemen leidt.

Geen twijfel mogelijk. Redbeans koffie is zuivere koffie. Gewoon kopen dus.

Via: Volkskrant.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *