Koffieweetjes

Weet jij alles over koffie?
Weet jij alles over koffie?

Koffie, de drank die we dagelijks drinken om wakker te worden, je concentratie weer op pijl te brengen en om als smoes te gebruiken als je even gezellig wilt kletsen. Maar wat weten we eigenlijk nog meer van koffie? Hier een paar leuke feitjes.

De zaden van de koffieplant
De koffieplant stamt oorspronkelijk uit Oost-Afrika. Aan de plant groeien rode, besachtige vruchten waarin zich zaden vormen. De zaden worden geroosterd en worden dan ‘koffiebonen’ genoemd. Tijdens het roosteren (branden) ontstaat de typische koffiesmaak.

Koffie en cholesterol
Ongefilterde koffie, bijvoorbeeld koffie uit een percolator, heeft een verhoogd gehalte aan caféstol en kahweol, stoffen die verwant zijn aan cholesterol. Deze koffie kan de ldl-/hdl-cholesterolratio in het bloed verslechteren. Papieren filters in koffiezetapparaten houden het grootste deel van de koffievetten tegen.

Koffie is geen vochtafdrijver
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is koffie bij gewoon gebruik geen diureticum, ofwel een uitdrijver van vocht. Kleine diuretische effecten van koffie op het lichaam treden pas op als in korte tijd een grote hoeveelheid cafeïne van minstens 500 milligram wordt ingenomen, door koffie of andere cafeïnehoudende dranken.

Meer leuke weetjes? Lees het volledige artikel op dokterdokter.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *