Hoe moet koffie bewaard worden?

Hoe moet je koffie bewaren?
Hoe moet je koffie bewaren?

In de winkel kopen mensen vaak een pakje met koffie dat al gemalen is. Lekker makkelijk natuurlijk, het meeste werk is al gedaan en het kan meteen worden gebruikt om een goeie bak te zetten. Toch vragen veel mensen zich af: hoe kan ik de koffie het beste en langst bewaren? Hier de antwoorden.

Gemalen koffie

 • Hoe lang blijft gemalen koffie goed?
 • Hoe lang blijft koffie goed nadat het pak is geopend?
 • Moet ik mijn koffie in de vriezer of in de koelkast bewaren?

Als de koffie eenmaal gemalen is, begint de smaak langzaam te verdwijnen. De smaak verandert sterk in de eerste 24 uur. Na 3 tot 7 dagen is het dermate veranderd dat het een andere koffie is dan oorspronkelijk de bedoeling was; het wordt slap en muf.

Conclusie: als een pak koffie niet binnen een week geconsumeerd kan worden, is het verstandig om na te denken over een eigen koffiemaler/koffiemolen (binnenkort meer over hoe je koffie het beste kunt malen).

Koffiebonen

Als je ongemalen koffie koopt, koffiebonen dus, zal deze langer houdbaar zijn. Het kopen van koffiebonen is eigenlijk het beste als je het belangrijk vindt om een frisse bak koffie te zetten waarin de smaak goed tot zijn recht komt. Dit komt doordat het voor de lucht langer duurt om de kern van de koffieboon (en dus de smaak) aan te tasten. De smaak schijnt goed te blijven tot minimaal 7 dagen. In de 2e week zal de smaak pas gaan veranderen, afzwakken. Op de 14e dag zal de smaak niet meer hetzelfde zijn als die van de eerste dag. Ook nu wordt de koffie slap en muf.

Bewaarmethode: hoe het NIET moet

Wat veel wordt gezegd is dat koffie in de vriezer/koelkast moet worden bewaard, omdat het dan langer goed zou blijven. Dit is ABSOLUUT NIET WAAR! Nouja, op één manier wel: als het pak ongeopend of dichtgesealed is en je het voor een lange tijd niet gaat gebruiken. Maar: als je de koffie toch voor lange tijd niet gaat openen, waarom wacht je dan niet gewoon met de aankoop? Deze methode dus alleen gebruiken als je hier niet onderuit kunt, bijv. als je grote hoeveelheden koffie krijgt als cadeau.

De meeste koffies zijn vaak goed verpakt en kunnen met gemak 6 maanden bewaard worden. Maar: het telkens verplaatsen van geopende pakken koffie tussen de vriezer en de open lucht vernield de koffie volledig. Niet doen dus!

Bewaarmethode: hoe het WEL moet

Simpel: nadat het pak is geopend, bewaar je de koffie in koele, droge plek in een luchtdichte trommel, blik, bus of iets in die trant.

Succes!

5 thoughts on “Hoe moet koffie bewaard worden?

 • Pingback: Tweets die vermelden Hoe moet koffie bewaard worden? | KoffieMagazine.nl -- Topsy.com

 • 6 mei 2011 at 05:11
  Permalink

  Ik gebruik mijn koffiezetapparaat lang niet hoe houd ik hem toch smakelijk ,want als ik hem nu gebruik smaakt hij wat muf,

 • 6 mei 2011 at 05:11
  Permalink

  Ik gebruik mijn koffiezetapparaat lang niet hoe houd ik hem toch smakelijk ,want als ik hem nu gebruik smaakt hij wat muf,

 • 7 september 2016 at 12:26
  Permalink

  Ik heb 2 pakken gemalen koffie in de kast staan.
  Deze pakken zijn 7 jaar over data maar nog wel vacuum verpakt. Nog gesloten.
  Kan ik deze koffie gewoon gebruiken?
  Graag uw mening…

 • 3 januari 2017 at 12:05
  Permalink

  Wij zouden het niet aandurven. Het beste is om verse koffie te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *