Max Havelaar 150 jaar

Max Havelaar
Max Havelaar

Google viert vandaag het 150-jarig bestaan van Max Havelaar. De naam van het huidige keurmerk vindt zijn oorsprong in een van de beroemdste boeken uit de geschiedenis van de Nederlandse literatuur (lees: die je verplicht moet lezen op de middelbare school). Daarin werd het onrecht aan de kaak gesteld van de koffieboeren in toenmalig Nederlands-Indië. Het keurmerk garandeert dat organisaties van kleine boeren of plantages in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs ontvangen voor hun producten.

Google eert Max Havelaar met logo

Het logo dat Google vandaag (13 oktober 2009) toont geeft een typisch Indonesische sfeer weer met een koffieplantage, de letter “o” als hutjes, de letter “l” als het boek Max Havelaar en de letter “e” als koffieboon waar later het koffiemerk naar vernoemd is. Het verwijst naar een zoekopdracht die meer over Max Havelaar laat zien.

Max Havelaar 150 jaar (logo Google)
Max Havelaar 150 jaar (logo Google)

Wie is Multatuli en waar gaat het boek ‘Max Havelaar’ over?

Boekomslag Multatuli - Max Havelaar
Boekomslag Multatuli - Max Havelaar

Multatuli was een schrijver die leefde tussen 1820-1887. Eigenlijk was de naam Multatuli niets anders dan een pseudoniem van Eduard Douwes Dekker. Hij werkte als ambtenaar in Nederlands-Indië (het tegenwoordige Indonesië). Hij gruwelde van de wantoestanden die hij daar tegenkwam onder het Nederlandse koloniale bewind.

Multatuli schreef Max Havelaar als een aanklacht tegen het misbruik van het Cultuurstelsel, tegen herendiensten, en tegen plichtsverzuim. Tot zijn frustratie werd het werk als zodanig niet serieus genoeg genomen. Het maakte van Multatuli echter meteen een bekende schrijver.

Het boek is luisterbaar op LibriVox

Wat doet Max Havelaar – het keurmerk?

Max Havelaar keurmerk
Max Havelaar keurmerk

Stichting Max Havelaar zet zich in om bestaande handel te veranderen ten gunste van producenten in ontwikkelingslanden. Om deze producenten te verbinden met consumenten geeft de stichting het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade uit. Fairtrade draagt door langdurige handelsrelaties op basis van gelijkheid en transparantie bij aan duurzame ontwikkeling van organisaties van kleine boeren, van plantage-arbeiders en van lokale gemeenschappen. Fairtrade biedt een alternatief voor conventionele handel. Consumenten die ontwikkeling en armoedebestrijding willen stimuleren, kunnen kiezen voor producten met het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade.

Max Havelaar koffie is o.a. te koop bij Simon Lévelt

Bronnen: Google Logo Museum, Wikipedia, Jeroen.com, Maxhavelaar.nl

One thought on “Max Havelaar 150 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *