Finalisten NK Latte Art – De Achtergronden

Nederlands Kampioenschap Latte Art
Nederlands Kampioenschap Latte Art

In een vorig artikel werd al even ingegaan op de winnaars van het NK Latte Art in de afgelopen jaren. De finalisten van de 2009 editie zijn nu ook bekend gemaakt. Check hier de achtergronden van de potentiële winnaars.

Finalisten 2009

Tijdens meerdere voorrondes hebben de volgende finalisten zich weten te plaatsen in de strijd om de Nederlandse titel: Rahwa Gebremeskel (MobiCcino), Coen van Sprang (Lebkov), Yakup Aydin (Illy), Frans van den Berg (Barista Brothers), Esther Maasdam (MobiCcino), Onno van Zanten (regerend Latte Art kampioen, Barista Support), Anne-Jan Bakker (Babo Café) en Claudie Donderwinkel (Peeze).

Esther Maasdam & Rawa Gebnemeshel
Esther Maasdam & Rawa Gebremeskel

Rahwa Gebremeskel en Esther Maasdam (MobiCcino)
De mobiele barista’s leveren dit jaar 2 finalisten. Het bedrijf werd in 2003 opgericht en begon met de bekende kleine rode wagen die op onder andere evenementen als North Sea Jazz de speciale koffies verzorgde. De barista’s Rahwa Gebremeskel en Esther Maasdam (zie foto) worden op de site als volgt afgekondigd.

Esther: “Passievol, enthousiast en bevlogen! Elke planning krijgt zij voor elkaar.
Rahwa: “Deze vrolijke Barista maakt de mooiste appeltjes, hartjes en rosetta’s voor u. In de koffiewereld ook wel de barista koningin genoemd.

We gaan het zien! Zie meer info over de dames op topbarista.nl

Coen van Sprang
Coen van Sprang

Coen van Sprang (Lebkov)
Volgens de Twitter-bio van Lebkov is het bedrijf sterk in “super espresso en cappiccino”. Coen heeft in de 2e voorronde laten zien dat dit ook inderdaad zo is. Op de foto is hij druk bezig met het bereiden van een mooie cappuccino.

Succes Coen!

 

Yakup Aydin
Yakup Aydin

Yakup Aydin (Illy)
Yakup is een bekende in de barista-wereld. Hij veroverde in de laatste editie van de Dutch Barista Championship de derde plek en werd 2e (2008) en 3e (2007) in vorige edities.

Wat weten we nog meer van Yakup Aydin? Zijn favoriete espresso en koffie komen uit Ethiopië.

Frans van den Berg
Frans van den Berg

Frans van den Berg (Barista Brothers)
Frans werd de jongste barista ooit, toen hij op 15-jarige leeftijd, deelnemer werd van de Barista Kampioenschappen op 11 mei jl. Frans werd daar 9e, een prima plek voor een debuut! We gaan zien hoe hij het er vanaf brengt tijdens de melkkunst-wedstrijd.

 

 

Claudie Donderwinkel
Claudie Donderwinkel

Claudie Donderwinkel (Peeze)
Claudie Donderwinkel is ook geen onbekende in de Barista wereld met succesvolle deelnames aan het Dutch Barista Championship en het Latte Art Kampioenschap op haar naam. Zo werd ze bijvoorbeeld 4e in de editie van 2008.

 

 

Onno van Zanten
Onno van Zanten

Onno van Zanten (Barista Support)
Onno is de huidig ‘schaalhouder’ van de Latte Art. Volgens hem speelt bij de wedstrijd niet alleen spanning een rol. “De voorbereiding kost veel tijd, energie en geduld. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen dus. Maar het belangrijkste is om jezelf te blijven, ondanks dat je onder felle lampen en voor camera’s én een paar honderd mensen staat.”

 

 

Anne-Jan Bakker
Anne-Jan Bakker

Anne-Jan Bakker (Babo Cafe)
In de Arnhemse Koerier vertelt Anne-Jan dat hij genoeg had van het Nederlandse kopje koffie: “zo groot mogelijk, zo zwart mogelijk, zo heet mogelijk, slokje nemen, tong verbranden, smaak kwijt.” Zo genoeg dat hij zich negen jaar gelden helemaal ging toeleggen op de koffiebereiding. Enkele jaren heeft hij Zwitserland en Milaan gezeten om het vak te leren (deweekkrant.nl).

 

 

 

Voorrondes

De finalisten hebben uiteraard de voorrondes doorlopen. Hieronder de sfeerimpressies van de 3 rondes (met dank aan Koffiegek.nl/Flickr). 

Voorronde 1

Voorronde 2

Voorronde 3

 

KoffieMagazine.nl wenst iedere finalist heel veel succes in de wedstrijd die maandag 16 november 2009 wordt gehouden in de Rotterdamse Maassilo. 

Bronnen: Stichting Dutch Coffee Promotion, MissetHoreca.nl, Thuisbarista.nl, Koffiegek.nl (enkele foto’s)

One thought on “Finalisten NK Latte Art – De Achtergronden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *