Starbucks nu ook Fairtrade in Europa

Starbucks Fairtrade
Starbucks Fairtrade

September 2009: het moment dat het grote koffiemerk Starbucks met een miljoenencampagne aankondigde een omslag te realiseren. Waar hebben we het dan over? Juist: Fairtrade koffie, oftewel eerlijk en duurzaam verhandelde koffie. Vanaf 2 maart 2010 is het resultaat ook in Europa te beleven: eerlijke koffie in alle Starbucks-vestigingen.

De Nederlandse fairtrade campagneGisteren (2 maart 2010) was het dan ook zover in Nederland, de introductie van de fairtradekoffie. En hoe kan je Nederlanders sneller aan de fairtradekoffie zetten dan door het inzetten van de best beproefde methode: gratis koffie uitdelen!

Fairtrade
Eigenlijk niets nieuws, dat fairtrade bij Starbucks. Maar wél bijzonder! Door de schaalgrootte was Starbucks al de grootste inkoper van fairtradekoffie ter wereld; nu komt daar naar schatting nog eens € 2.6 miljoen aan extra bijdragen voor de koffieboeren per jaar bij.

“In 2009 kocht Starbucks bijna 18 miljoen kilo Fairtrade Certified koffie. We hebben ons doel bereikt om over het afgelopen jaar onze Fairtrade inkopen te verdubbelen,” aldus Buck Hendrix, president Starbucks Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Gevolgen
De gevolgen van deze stap op een rij:

 • Naast een grotere inkoop, zullen Starbucks en FLO samenwerken met Fairtrade boeren om de kwaliteit en winstgevendheid van de koffie te verhogen door verbeterde milieu- en landbouwmethoden, en om het aantal kleine boeren te vergroten die gewassen verbouwen aan de hand van de ethische koffierichtlijnen van StarbucksTM Shared PlanetTM en het Fairtrade certificeringssysteem.
 • Met andere woorden: betere kwaliteit van de koffie (wie wil dat niet), uiteindelijk ook betere kwantiteit

 • Starbucks en Fairtrade dragen bij aan de ontwikkeling van kleine producenten, arbeiders en hun gemeenschappen. Bovendien draagt Fairtrade bij aan veranderingen in de handel door meer macht te geven aan georganiseerde groepen boeren.
 • Met andere woorden: hulp bij economische ontwikkeling

  Mogen er meer grote producenten volgen.

  Bronnen: Max Havelaar, Wikipedia, Facebook (foto)

  3 thoughts on “Starbucks nu ook Fairtrade in Europa

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *