Jelle aan de Wiel wint Coffee in Good Spirits

Coffee in Good Spirits
Coffee in Good Spirits
Het Nederlands kampioenschap Coffee in Good Spirits, dat vandaag tijdens het horeca-event Venuez plaatsvond, is gewonnen door ‘coffee-alchemist’ Jelle aan de Wiel. Hij verraste de jury met zijn gebruik van nieuwe technieken en met ingrediënten als Haagse hopjes en Bols jenever. Jelle aan de Wiel vertegenwoordigt Nederland tijdens het wereldkampioenschap Coffee in Good Spirits, dat later dit jaar in Londen (Groot-Brittannië) plaatsvindt.

V.l.n.r. Robert Schinkel, Jelle aan de Wiel en Richard Zijlstra (met dank aan Thuisbarista.nl)

Coffee in Good Spirits is een bijzondere wedstrijd omdat deze een brug slaat tussen barista’s en bartenders met passie voor hun vak. De wedstrijd draait om de creatie én presentatie van koffiedranken met alcohol. Tijdens de wedstrijd heeft iedere deelnemer acht minuten de tijd om twee originele Irish Coffees en twee warme of koude ‘signature drinks’ te maken. Tegelijkertijd houdt de deelnemer ook een presentatie waarin hij meer vertelt over onder meer de ingrediënten en de smaaktonen van de drank. Sommige deelnemers hadden daar enige moeite mee; hun presentaties waren te lang waardoor zij de tijdslimiet overschreden.

Irish Coffee en Haagse hopjes
De jury was zeer onder de indruk van de performance van winnaar Jelle aan de Wiel. Hij liet onder meer zien dat hij een liefhebber en een kenner van de nieuwste technieken op het gebied van koffiebereiding is. Zo maakte hij bijvoorbeeld gebruik van ‘frozen coffee blocs’ in plaats van ijsblokjes. ‘Frozen coffee blocs’ voorkomen dat de drank te waterig wordt en laten de verschillende smaaktonen perfect intact. Ook viel op dat Jelle aan de Wiel zoveel mogelijk gebruik maakte van lokale ingrediënten als Haagse hopjes en Bols jenever. Daarnaast was de jury onder de indruk van zijn presentatie. Marjan Ippel, een van de juryleden: ‘Jelle liet een perfecte en beheerste presentatie zien. Onderbouwd met precies de juiste hoeveelheid informatie, zodat zijn kennis goed overkwam op de jury.’

Bloemen en totaalbeleving
Robert Schinkel, de winnaar van vorig jaar, eiste de tweede plaats op. Ook hij liet een uitmuntende performance zien, maar kon net niet tippen aan het niveau van Jelle aan de Wiel. Jurylid Marjan Ippel: ‘Robert is een topgastheer. Wat ons bijzonder verraste, was zijn ‘glaswerk’ voor zijn signature: hij gebruikte daar echte bloemen (Venuskelken) voor!’ Richard Zijlstra ging er met de derde plaats vandoor. Hij legde veel nadruk op de totaalbeleving: smaak, geur en visuele aspecten waren prachtig in evenwicht.

Perfecte mix
Dutch Coffee Promotion kijkt terug op een zeer succesvol kampioenschap Coffee in Good Spirits. Wedstrijdcoördinator Anneke Dijkstra van Dutch Coffee Promotion: ‘Er was veel publiek en het programma van vandaag stak goed in elkaar. Het publiek genoot niet alleen van de wedstrijd, maar ook van de flairtending workshops van onze sponsor Buscaglione en van de spontane lezing van Duane Sorenson van Stumptown Coffeeroasters. Voor koffieliefhebbers is het Amerikaanse Stumptown een begrip en iedereen kijkt reikhalzend uit naar hun komst naar Amsterdam volgende maand. Ook de lezing van Marjan Ippel van Talking Food werd enthousiast ontvangen. Het was dus een perfecte mix van kennisuitwisseling, spanning en ontspanning; precies zoals we het graag zien!’

Bron: Dutch Coffee Promotion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *