DBC 2010: finalist Frans van den Berg

Frans van den Berg

Enthousiasme en fascinatie: dát is wat opvalt als je de jongste finalist dit jaar bij de Dutch Barista Championship spreekt. Een kennismaking met de 15-jarige Frans van den Berg uit Hattem.

Het begon ooit door zijn vader te helpen in de branderij Algra in Zwolle. Hij ging vaak mee met collega’s, deed een training barista en ineens stond hij vorig jaar in de finale van het Nederlands kampioenschap Barista.

Hoe komt het dat je zo ‘ineens’ de finale behaalde? “Dat was niet zo maar, ik maakte onderdeel uit van een geweldig team, dat bestond uit Gerjo Baartman, Severine van den Heuvel, Nick Pruis en Henk Nijhoving, en we hebben in de aanloop naar de finales vele avonden samen getraind, getraind en getraind. Dat was een hele leerzame tijd!”

Vanwaar de fascinatie voor koffie? “Koffie is veel meer dan een normaal drankje. De passie die ik heb gekregen voor koffie is gekomen doordat er zoveel facetten zijn die een koffie goed maken: het zetten, proeven, malen, ruiken, verschillende bonen etc. Het is net als een kok in de keuken die zijn best doet om een goede maaltijd te maken. Ik vind het geweldig om me daarin te verdiepen”. Is dat dan met de paplepel ingegoten? “Nee, helemaal niet. Het lukt alleen maar als je zelf je passie ontwikkelt. Zo vond ik het juist mooi om met Joshua Oechies van Amiral Apeldoorn op zoek te gaan naar de specialty bij de voorronde dit jaar, de koffie met langoustines”.

Hoe drink je je koffie het liefst? “Een heerlijk bakje filterkoffie in de morgen doet wonderen”.

Op welk gebied zou je verbeteringen aan willen brengen in Nederland als het om koffie gaat? “Ik vind dat het vak ‘barista’ veel meer bekendheid moet krijgen. Daarnaast zouden horecagelegenheden veel meer gebruik moeten maken van goede espressomachines en aandacht schenken aan de kwaliteit van hun koffies. Men concentreert zich op het eten, maar men interesseert zich vaak niet in een koffie, terwijl dat misschien wel kan bepalen of een klant terugkomt of niet.”

Wat verwacht je van de finale op 10 mei? “Iedereen kan de winnaar worden, dat is ook het leuke aan dit vak. Alles wordt bepaald in die paar minuten als je moet presteren. Ik heb zelf niet zoveel last van zenuwen, omdat ik ondertussen weet wat ik kan door de alle trainingen. Maar het zal ongetwijfeld een spannende middag worden”.

Frans van den Berg: “Ik wens alle deelnemers veel succes met de voorbereidingen!” We wensen Frans hetzelfde!

Frans houdt tijdens het NK Latte Art zijn zenuwen onder controle

2 thoughts on “DBC 2010: finalist Frans van den Berg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *