DBC 2010: finalist Coen van Sprang

Coen van Sprang
Coen van Sprang

Het kan soms gek lopen. Bijna 7 jaar ervaring in goeie espresso’s maken bij Lebkov & Sons, maar vorig jaar pas de eerste aanraking als toeschouwer met de DBC, al heel snel daarna finalist bij de Latte Art kampioenschappen en nu finalist op 10 mei bij de Dutch Barista Championship. Een kennismaking met Coen van Sprang: “Ik wil winnen”.

Hij is 25 jaar, komt uit Voorhout en werkt  in Rotterdam als bedrijfsleider bij Lebkov & Sons.

Hoe ben je verzeild geraakt in de koffie? “Dat is 6,5 jaar geleden toen ik begon bij Lebkov & Sons in Leiden, een sandwich/espresso formule die óók aandacht besteedt aan goeie koffies. Daar ben ik blijven hangen omdat ik het daar erg naar mijn zin had en het goed kon vinden met de eigenaar. In Leiden zijn we destijds al begonnen om samen de koffie steeds een stukje beter te maken door aandacht te besteden aan de kleine dingen die er juist zo toe doen. Door o.a. trainingen en het vergroten van onze kennis is de kwaliteit stukje-bij-beetje hoger geworden.”

Maar waarom koffie? “Vorig jaar is dat pas echt losgekomen. Ik werd door Yakup Aydin (Illy) meegevraagd voor de finale van de DBC (2009) in de Maassilo. Wat ik daar zag heeft alles veranderd: de sfeer, de passie bij alle finalisten, het totale gevoel daar was zó goed. Al die koffieverslaafden die er zoveel energie, passie en creativiteit in steken om het beste uit de koffie te halen. Dat fanatisme! Sindsdien ben ik verkocht…”

Hoe heb je de voorrondes beleefd? “Eigenlijk net zoals de finale van het Latte Art kampioenschap. In een finale komt er veel spanning bij kijken: op het moment dat je in de spotlights staat op het podium, dát is het moment dat je moet pieken, waar álles samen moet komen. Door die finale heb ik veel ervaring opgedaan en dat heeft me geholpen in de voorrondes. Natuurlijk is er altijd een gezonde spanning aanwezig, maar de omgeving is dan al bekend, je ziet dezelfde mensen en gezichten en dat maakt het stukken makkelijker.”

Coen tijdens de voorronde op 15 maart 2010
Coen tijdens de voorronde op 15 maart 2010

Wat verwacht je van de finale? “Met de Dutch Latte Art Championship werd ik 7e, en ik moet zeggen dat ik daar niet tevreden mee was. Natuurlijk mag je als nieuwkomer dan niet klagen, maar ik heb een winnaarmentaliteit, ik wil altijd winnen, continu de kwaliteit verbeteren en mezelf verbeteren. Natuurlijk is plezier daar heel erg belangrijk bij. In de voorbereidingen mag ik onderdeel uitmaken van een goed team, dat gespecialiseerd is in elk aspect dat tijdens de finale belangrijk is. Dus ik hoop dat alle voorbereidingen op 10 mei tot uiting komen, dat ik op dat moment kan “pieken””.

Hoe drink je je koffie het liefst?  “Veel barista’s zweren bij filterkoffie. Ik ben nog niet zover. Ik kan genieten van die heerlijk gezette espresso. Dat hoeft van mij nog niet eens zozeer elke dag. Maar die romige, plakkerige espresso, die is voor mij nog het meest speciaal. Kwaliteit boven kwantiteit, zeg maar. Zo was ik vorig jaar in Keulen bij het WK Latte Art en daar dronk ik een koffie van Bocca, een koffiebrander uit Amsterdam. Wat ik daar proefde was onbeschrijflijk lekker, dát is hoe ik het liefst mijn koffie drink.”

Wat zou op het gebied van koffie in Nederland willen verbeteren? “Kan ik geen uitspraak over doen. Dat vind ik op dit moment teveel om te bevatten. Ik wil graag nóg meer kennis opdoen, meer specialisten ontmoeten, ervaringen delen. Het is die zoektocht wat het zo mooi maakt. De deelname aan DBC is dan ook meer gedreven vanuit mijn eigen interesse, omdat continu dat WOW-effect te krijgen. Toch vind ik het wel belangrijk dat koffiedrinkend Nederland zich bewust wordt van de kwaliteit van de koffie. Deels door gewenning en deels door onwetendheid is het huidige niveau nog erg voor verbetering vatbaar. Maar in de loop van de tijd zal het fijn zijn als de gemiddelde kwaliteit hoger wordt.”

Coen, we wensen je enorm veel succes in de finale op 10 mei!

2 thoughts on “DBC 2010: finalist Coen van Sprang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *