DBC 2010: finalist Francesco Grassotti

Francesco Grassotti
Francesco Grassotti

Met nog een paar dagen te gaan tot het baristakampioenschap in Amsterdam spreekt KoffieMagazine met Francesco Grassotti: “ik wil vooral lol hebben tijdens de finale.”

 

 

Hoe ben je verzeild geraakt in de koffie?
De 25-jarige Francesco komt uit Utrecht en is barista bij Brandmeester’s. “Ik had altijd al interesse in koffie, ik dronk vaak een espresso als ik door de stad heen liep. Op een gegeven moment kwam ik regelmatig bij Brandmeester’s en kreeg ik een goede band met de Angelo van de Weerd, zeg maar klant vs. barista. Hij is erg enthousiast en door dat enthousiasme nam hij me mee in die koffiegekte. Na een tijd vroeg hij of ik wilde solliciteren, en sindsdien ben ik zo’n 1,5 jaar barista bij Brandmeester’s.”

 Waarom koffie?
“Dat vind ik moeilijk te zeggen. Ik heb altijd van een espresso gehouden, alsof het bij me hoort. Vroeger had ik al een mokkapotje, daarna kocht ik een Gaggia espressomachine en zo is het langzaam gegroeid. Daarnaast kwam ik uiteraard wel eens in Italië, en daar zit op iedere hoek een espressobar. Dus dat krijg je mee, maar ik denk niet dat dat me zozeer heeft beïnvloed.”

Hoe heb je de voorronde beleefd?
“Vorig jaar veel heb ik erg veel geoefend met Angelo en Victor Constandse, dit jaar hebben we het iets anders ingericht. Nu oefen ik veel met Victor, komen we regelmatig samen en vanuit Brandmeester’s krijgen we daarin de ruimte. Zo heb ik elke zondag een sessie waar ik de presentatie doe, die ik ook aanstaande maandag tijdens de finale doe. Daarna krijg ik feedback van de bezoekers, zodat ik weet waar ik nog aan moet werken. Dat doe ik ook om mijn spanning de baas te worden. Tijdens de voorronde ging dat nog niet echt fantastisch goed, dus daar zijn we nog aan het bijschaven deze week.”

Francesco Grassotti
Francesco Grassotti

Wat verwacht je van de finale?
“Wat ik probeer is gewoon lol te hebben. Ik kan namelijk tijdens dit soort bijeenkomsten een grote spanning ervaren die ervoor zorgt dat ik als het ware “dichtklap”. Ik ben best sociaal, maar met zoiets kan de spanning me in de weg zitten. En door lol te hebben, te lachen met elkaar, mezelf te blijven en te kijken hoe de anderen het doen weet ik zeker dat ik kan laten zien dat ik goede koffies kan zetten en er enorm veel passie voor heb.”

Hoe drink je je koffie het liefst?
“Ik begin de dag met een koffie, gezet met een cona. Daar gebruik ik een mooie single origin voor… heerlijk.”

Wat zou op het gebied van koffie in Nederland willen verbeteren?
“Een espresso maken lijkt altijd makkelijk, maar er kan tijdens het proces zoveel mis gaan. Aan iemand vertellen hoe hij met een paar stappen verbeteringen kan aanbrengen in de routing kan al een groot verschil maken. De basiskennis van een goede koffie zetten; daar is nog veel te halen in Nederland. Daarnaast hebben we met het Utrechts Koffie Collectief, een groep van zes Utrechtse baristi, op 16 mei een informele borrel georganiseerd onder de naam 1e Utrechte Coffee Jam, waar iedereen die een koffie-interesse heeft zondagavond kan samenkomen om gezellig met elkaar op te trekken. Ook op dat gebied is er genoeg animo in Nederland! Dit zal plaatsvinden in de korte jansstraat bij Brandmeester’s om 6 uur ’s avonds. Ook is er plan om in de toekomst meer samen te komen met de Utrechtse en alle andere baristi, voor workshops, cuppingsessies en kennisdeling.”

We wensen Francesco enorm veel succes met de laatste voorbereidingen en de finale!

Meer info over het Utrechts Koffie Collectief is te vinden op Facebook

One thought on “DBC 2010: finalist Francesco Grassotti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *