DBC 2010: finalist Onno van Zanten

Onno van Zanten
Onno van Zanten

Net terug uit Australië zit hij vol met koffiepassie die hij móét delen met de rest van Nederland. De volgende stap is de DBC finale op 10 mei: “het wordt een spektakel!”

Dat Onno van Zanten een potentiële winnaar is voor het baristakampioenschap hoeft eigenlijk niet gezegd te worden: tijdens de editie van vorig jaar werd hij tweede en in 2008 werd hij winnaar van de Latte Art kampioenschappen. 

Hoe ben je verzeild geraakt in de koffie?
“In 2004 was ik bedrijfsleider van ‘A matter of taste’ in Amsterdam, en naast de algemene horecazaken kreeg ik interesse in de espressomachine die daar stond, maar niet veel werd gebruikt. Ik heb destijds contact opgenomen met Jeroen Veldkamp en hij kwam langs om uitleg te geven hoe ik met het apparaat om diende te gaan. Dat was het begin van mijn koffiefascinatie. Een paar jaar later werd ik gevraagd om bij Douwe Egberts te komen werken en daar heb ik veel ervaring opgedaan in het koffiewezen. 1,5 jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen met Barista Support , met daarnaast het mooie concept Più Di Caffѐ.

Wat maakt koffie dan zo speciaal voor je?
“Iedere kop koffie die je proeft is weer anders. Het mooie vind ik dat het productieproces, de plantage en het vervolgens branden van de bonen hier in Nederland zoveel kan doen met de smaak. Voor mij is een espresso top als hij goed in balans is, niet te donker gebrand, en daarnaast nét wat extra’s geeft, zoals een lekker fruitsmaakje. Al die verschillende facetten maken koffie voor mij speciaal.”

Onno van Zanten in actie tijdens DBC 2009
Onno van Zanten in actie tijdens DBC 2009

Hoe heb je de voorrondes beleefd?
“In de Latte Art kampioenschappen vorig jaar heb ik wat zaken onderschat, waardoor ik zesde werd. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik dit jaar keihard aan het werk ben gegaan met de voorbereiding. Je moet je er echt wat aan doen. Zo werk ik samen met Peter Lute, enkele koffiebranders en heeft zelfs iemand gekeken naar mijn teksten tijdens de presentatie. Het prettige van de voorronde is dat je feedback krijgt met punten die je nog kunt verbeteren.”

Wat verwacht je van de finale?
“Spektakel! Het wordt ook erg spannend dit jaar. Er zijn dit jaar erg goede finalisten, het niveau is steeds hoger. Daarnaast komt er ook steeds meer kennis over vanuit het buitenland en daardoor worden dit soort wedstrijden steeds van hoger niveau en dat zorgt uiteindelijk weer voor een kwaliteitsimpuls.”

Hoe drink je je koffie het liefst?
“Een mooie espresso, lekker zwart. Af en toe koffie verkeerd, maar dan wel gemaakt door mijn vriendin die momenteel ook bezig is met een baristacursus.”

Wat zou op het gebied van koffie in Nederland willen verbeteren?
“Toen ik in Australië was kon je regelmatig meelopen met een cuppingsessie, wat Stumptown in Amsterdam overigens ook bijna dagelijks organiseert. Wat ik Nederland graag zou laten zien is dat het qua koffie in de horeca niet alleen om de omzet moet gaan, of dat het afsluitende kopje koffie een ondergeschoven kindje wordt, maar dat je uitlegt en leert hoe een goede koffie tot stand komt. Men zegt vaak “koffie is toch gewoon koffie”, maar als ze dan het verschil proeven en de kleine nuances zien die een smaak bepalen, dan gaat er vaak een wereld voor ze open. Dan leren ze pas echt koffie drinken. Het geeft me veel energie om mensen te trainen en samen het koffievak te verbeteren.”

We wensen Onno enorm veel succes met de voorbereidingen naar 10 mei! Lees ook het koffiereisverslag van Onno in Australië op MissetHoreca.nl

One thought on “DBC 2010: finalist Onno van Zanten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *