DBC 2010: finalist Sander Schat

Sander Schat
Sander Schat (foto: Livesolutions)

Twee keer Nederlands kampioen barista, schrijver van een koffieboek, een eigen koffiecatering… is dit niet gewoon de nieuwe winnaar van 2010? “Nee, ik richt me op oprechtheid, niet op de winst”. Aan het woord is Sander Schat.

 

 

Hoe ben je verzeild geraakt in de koffie?
“Dat is gekomen door een carrièreswitch en toen ik ben gaan werken bij de Barista Company. Men zocht daar een derde persoon en tijdens het gesprek klikte het meteen. Daarvoor zat ik in de IT-wereld, veel reizen, strak in pak, op bezoek bij klanten, dat werk. Op een gegeven moment wilde ik dat niet meer en ben toen op zoek gegaan naar iets nieuws. Ik was al eens wezen backpacken in Nieuw Zeeland, waar ze een geweldige koffiecultuur hebben. Dat wilde ik weer meemaken, maar besloot om eerst in Nederland wat ervaring op te doen en dan pas te vertrekken. Ik zit nog steeds in die fase…” 

Wat maakt koffie zo speciaal voor jou?
“Ik ben technisch aangelegd, vandaar ook mijn IT achtergrond. Zo kijk ik ook naar koffie: het is voor mij een uitdaging om alle variabelen te analyseren, zoals de oneindig veel afkomsten van koffiebonen, het materiaal waarmee je werkt – de machine-, de molen en zijn afstelling, het branden, noem maar op. Ik wil die variabelen beïnvloeden om ergens toe te komen, om een goede smaak voor elkaar te krijgen en te blijven verbeteren. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een soort koffieboon op verschillende manieren brandt, de ene op 48 en de andere keer op 52, wat voor invloed heeft dat dan op het gehele proces en op de uiteindelijke smaak? Hoe fijn moet die boon dan gemalen worden? Hoeveel gram moet er dan gebruikt worden voor een portie? Ik benader de koffie erg wiskundig, maar dat experimenteren, dat analyseren is mijn uitdaging.”

Hoe heb je de DBC voorrondes beleefd?
“Heel leerzaam, deze keer heb ik nauwer samengewerkt met de brander, omdat ik daar veel interesse in heb, en het resultaat was oké. Mijn espresso was tijdens de voorronde nog niet goed, maar ik wist wel waar het door kwam. En daar kan ik dan mee verder. Mijn uitdaging is of ik op zo’n moment scherp kan zijn. Ik ben niet weken of maanden mijn routine aan het oefenen, maar richt me meer op presentatie, en dan vooral op de oprechtheid. Kan de klant – in dit geval de jury – voelen dat mijn koffie lekker is? Die beleving, dat zoek ik.”

Wat verwacht je van de finale?
“Ik verwacht een heel interessante finale, in de zin dat mijn koffie die ik wil presenteren nog niet helemaal op smaak is. Een paar ideeën die ik had hadden we niet op tijd klaar, dus dit weekend ga ik nog wat leuke dingen verzinnen. Het gaat mij ook niet zozeer om de competitie, ik gun het iedereen van harte. Ik vind het ook prima dat iemand anders wint, die stress van het winnen heb ik niet meer.”

Sander Schat
Sander Schat (foto: Livesolutions)

Wat is voor jou de lekkerst gezette koffie?
“Thuis zet altijd koffie met de cafetière, het liefst met een Kenya koffie of een ongewassen Sidamo (Ethiopië).”

Je hebt het boek “Thuisbarista – Kwaliteitskoffie uit eigen keuken” geschreven. Heeft dat te maken met zaken op het gebied van koffie die je in Nederland zou willen verbeteren?
“Ja dat kan je wel zeggen. Het boek is echt voor de consument geschreven die in koffie geïnteresseerd is. Het beschrijft de basis dingen van koffie, het zal niet echt iets vernieuwends vertellen voor de bestaande koffiekenner. Daarnaast is het gewoon een heel móói boek, met erg mooie fotografie. Mijn doel is bereikt als de consument meer bewust is geworden dat er meer is dan de koffie die ze nu kennen.”

Sander: we wensen je erg veel succes met de voorbereidingen en de finale!

Meer info over Sander: www.sanderschat.nl
Meer info over Thuisbarista – Kwaliteitskoffie uit eigen keuken

One thought on “DBC 2010: finalist Sander Schat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *