DBC 2010: finalist Yakup Aydin

Yakup Aydin
Yakup Aydin

Hij noemt zichzelf de Joop Zoetemelk van de Nederlandse koffiewereld: hij werd derde in 2007, tweede in 2008 en derde in 2009. Zal het er dit jaar dan toch van komen om te winnen? “Ik maak wel kans om eerste te worden.” In gesprek met de energieke Yakup Aydin.

 

Wat doe je in het dagelijkse werk en hoe ben je verzeild geraakt in de koffie?
“Ik heb lang bij Het Jagershuis gewerkt in Hoek van Holland, daar is het allemaal begonnen.  Ik begon daar in de bediening als bijbaantje naast mijn studie. Op een gegeven moment bestelde iemand koffie en het eerste wat ik te horen kreeg van mijn baas Jan Willem Moerman was: “jij mag nog geen koffie zetten, over 2 maanden pas”. Ik dacht: “Die maakt een grap! Maar inderdaad, een aantal weken mocht ik echt geen koffie zetten! Na 2 maanden legde hij eindelijk uit hoe het koffiezetten in elkaar zit. Het bleek dat mijn baas ook in de jury van de baristakampioenschappen zat en hij een van de grondleggers is van de huidige koffiecultuur in Nederland. Ik leerde naast koffie zetten ook meteen latte art. Jan Willem heeft me uiteindelijk ook begeleid richting de eerste deelname aan de DBC.

Nu werk ik bij Illy, waar ik trainingen en workshops geef als vertegenwoordiger voor de regio Zuid-Holland.”

Wat maakt koffie speciaal voor jou?
“Er zijn veel mensen die van koffie houden, maar er is maar een handjevol mensen die van echt goede koffie houden en daarvoor zelfs willen omrijden. Bij het Jagershuis had ik destijds vaak een koffierariteit voor dit soort klanten. Ik gooide dan vaak de eerste 10 espresso’s weg om de allerbeste te serveren. Ik vind het dus gewoon mooi om een goeie espresso te zetten. Wat je ook vaak met de wedstrijden ziet is dat baristi zich focussen op hun signature drink, terwijl  ik wil me graag alleen bezig houd met de basis, namelijk koffie.”

Yakup Aydin
Yakup Aydin

Hoe heb je de DCP voorrondes beleefd en wat verwacht je van de finale dit jaar?
“Het is nu de vierde keer dat ik meedoe, maar het is natuurlijk altijd nog spannend op zo’n moment waar alles samen komt. De voorronde ging goed er is één probleem: ik ben de Joop Zoetemelk in de koffiewereld. Óf ik ben te laat, óf ik vergeet mijn belangrijkste ingrediënt. Daar zal het dit jaar dus om spannen: gaat alles goed in die 15 minuten? Twee jaar geleden was ik net te laat, waardoor ik strafpunten kreeg en tweede werd. Vorig jaar ging alles perfect… tot het moment dat ik erachter kwam dat ik de chocola in mijn signature drink was vergeten! Alles klopte, ik dacht dat ik mijn drankje al af had. Het zal door de muziek gekomen zijn dat ik op het verkeerde been werd gezet, maar toen was het kwaad al geschied: te weinig punten om de eerste positie te pakken. Het ironische was mijn motto “less is more”. Iets teveel “less” dus. 

Dit jaar zou het mooi zijn als ik eens zou winnen. Ik ben ook al klaar met de voorbereidingen Ik maak denk ik ook wel kans om deze keer écht eerste te worden. Maar het zal wel moeilijk worden, er zijn dit jaar veel goede finalisten!

Wat is voor jou de lekkerst gezette koffie?
“De lekkerste koffie die ik ooit heb gedronken was een Ehtiopische Harar, die smaakte letterlijk naar cassis. Helaas heb ik na de oogst dat jaar, nooit meer dezelfde smaak teruggekregen uit die streek. Daarnaast kan een machine zoveel verschil maken. Ik ben gewend om Illy koffie te zetten tijdens mijn werk, maar zo was ik een tijd geleden in het Hilton in Amsterdam, die zette dezelfde koffie met een lever-espressoapparaat (handmatige pomp) en ik geloofde er niets van dat het nog dezelfde boon was.”

Wat zou op het gebied van koffie in Nederland willen verbeteren?
“Mensen zouden meer bewust mogen worden van het feit dat er zoveel meer te doen is met koffie. Over een aantal jaar zal dat al veel meer zijn, gezien de huidige ontwikkelingen. De nieuwe generatie gaat steeds meer beseffen dat er ook lékkere koffie is, naast de bestaande en bekende koffie die ze vroeger kregen.”

Yakup, we wensen je heel veel succes tijdens de finale aanstaande maandag!

2 thoughts on “DBC 2010: finalist Yakup Aydin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *