DBC 2010: finalist Victor Constandse

Gereedschap van Vincent
Gereedschap van Vincent

Hij werkt nu 6 jaar bij Brandmeester’s en is bedrijfleider van de vestiging in Haarlem. In gesprek met DBC finalist Victor Constandse. “Ik wil nu toch wel graag winnen.”

Hoe ben je verzeild geraakt in de koffie?
“Ik kwam van de hotelschool in Amsterdam, en aan het eind van mijn schoolperiode was ik de onregelmatige werktijden een beetje zat. Ik ben toen gaan zoeken naar vacatures en kwam daar ‘Assistent koffiewinkel’ tegen bij Brandmeester’s. Nu 6 jaar later ben ik bedrijfsleider en heb ik het nog steeds erg naar mijn zijn. Het is een leuk bedrijf, waar je je goed kunt ontwikkelen.”

Wat maakt koffie zo speciaal voor jou?
“Voor mijn werk geef ik veel rondleidingen en baristatrainingen, en daardoor is elke dag anders. Omdat we verschillende dingen doen met koffie bij Brandmeester’s heeft dat tot gevolg dat je je continu moet blijven ontwikkelen op het gebied van apparaten, maar ook het branden van koffie, proeven, het maken van latte art etc.

Daarbij vind ik vooral het overbrengen van de passie leuk. Ik ben echt een mensentype en daarom wil ik graag 2 uur lang met iemand samen koffie maken bij een machine voor een training of een presentatie geven aan een groep mensen.”

Victor Constandse
Victor Constandse

Hoe heb je de DBC voorrondes beleefd?
“In de voorbereidingen hebben we menig leuke middag en avond beleefd, en zo ben ik ook de voorrondes ingestapt: ontspannen, het moet leuk zijn, het gaat wat mij betreft vooral om het plezier. We zijn geen robots en uiteindelijk kunnen er bepaalde factoren meespelen die je niet in de hand hebt, waardoor het de ene keer wel jouw kwartiertje en de andere keer niet jouw kwartiertje is.

Natuurlijk vond ik het de eerste paar zinnen lastig in de voorronde, maar kort daarna zat ik volledig in mijn element. In de voorronde was ik ook over tijd, maar daar kan ik nu nog aan werken. Achter de schermen was er ook leuke samenwerking tussen de deelnemers, vond ik ook erg prettig.”

Wat verwacht je van de finale aanstaande maandag?
“Vorig jaar was ik zenuwachtig, voelde toch wel die spanning. Mijn verhaal is op hoofdlijnen af, ga nog oefenen dit weekend, maar maandag ga ik dan alsnog voor een groot gedeelte improviseren. Ik heb niet alles tot op in de puntjes helemaal uitgetekend, het moet vanuit mezelf komen. Hoewel ik vorig jaar echt alleen voor de lol ging, wil ik nu toch wel graag winnen. Dus ik ga absoluut voor de winst, hoewel ik ook een goede competitie verwacht.”

Wat is voor jou de lekkerst gezette koffie?
“Dan ga ik voor de zoete cappuccino, niet met suiker, maar een van zichzelf zoete cappuccino. Ik ga overigens ook in de finale beginnen met zo’n cappuccino. Heerlijk!”

Wat zou op het gebied van koffie in Nederland willen verbeteren?
“Wat betreft de koffiecultuur: die mag lekker los zijn, niet te trendy en niet te hip. Steeds meer mensen gaan espresso drinken, en dat komt toch echt doordat ze een keer een koffie van goede kwaliteit hebben geproefd. Daarom moet de horeca eigenlijk nog meer aandacht besteden aan koffie, zodat je een degelijke kop koffie krijgt als kant. Daarnaast moet het vrolijkheid uitstralen, niet te streng zoals sommige koffiefreaks dat nog wel eens hebben.”

Victor: enorm veel succes namens KoffieMagazine!

One thought on “DBC 2010: finalist Victor Constandse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *