DBC 2010: finalist Mark Hermens

Mark Hermens in actie
Mark Hermens in actie

Mark Hermens doet dit jaar voor het eerst mee met het Dutch Barista Championship. “Op de voorronde werd ik uit het niets de eerste van de dag!” Een kennismaking met een liefhebber pur sang.

Wat doe je in het dagelijkse werk en hoe ben je verzeild geraakt in de koffie?
“Ik ben eigenaar van de winkel Maro’s Koffie & Thee in Wijchen. Hiervoor heeft mijn vrouw Roos een sportschool gehad, en ik wou altijd graag voor mezelf beginnen. Ons verhaal is het typische voorbeeld van je hobby je werk maken. Roos is van de thee, ik van de koffie en dus was de keuze niet zo moeilijk toen we deze zaak wilde openen.

Daarvoor had ik me al verdiept in koffie, en het bleek moeilijk om goede koffie te kopen. Als je dan zelf op zoek gaat, kan je het net zo goed meteen verkopen. We zijn gestart in september 2003, ondertussen alweer 6,5 jaar geleden. Daarnaast kwam ik in contact met Michel Buis, drievoudig kampioen Latte Art. Toen hij me liet zien hoe je zo’n mooie koffie kan maken, was ik verkocht. Bij Maro’s hebben we een La Marzocco staan met 2 dubbele molens; binnen een klein zithoekje voor 9 mensen en buiten een terras. Per 1 juni gaan we ook uitbreiden, aan de overkant van ons pand openen we een lunchroom, waar ook de betere koffie te krijgen is. Daar zijn we erg enthousiast over!”

Wat maakt koffie speciaal voor jou?
“Ik ben gefascineerd door de smaak en vooral het verhaal erachter. Hoe kan het dat er een hele tijd geleden een koffiebes “in het vuur komt”, je die maalt en er water bij doet. Dat verzin je toch niet? Daarnaast vind ik het intrigerend dat de hoogte van een plantage, of land van herkomst zoveel invloeden hebben op de smaak. Dan heb ik het nog niet eens over de soorten grond, het zonlicht, water; er zijn zoveel aspecten van koffie die het bijzonder maken.”

Mark Hermens in actie
Mark Hermens in actie

Hoe heb je de voorrondes beleefd?
“Een vriend van mij zei dat ik een keer mee moest doen, en ik wilde graag eens kijken op welk niveau ik stond. Toen werd ik ineens eerste van dag. Uit het niets, hoewel ik me uiteraard wel had voorbereid. Dan heb je het eens meegemaakt al die spanning….” 

Wat verwacht je van de finale dit jaar?
“Ik ga de finale in met precies dezelfde instelling, ik word in ieder geval al 8e van Nederland! Als het meer wordt, spring ik een gat in de lucht. Uiteindelijk ga je natuurlijk voor de hoogst mogelijke plek. Wat ik bijzonder vind is dat ik sinds de voorronde veel meer kennis heb opgedaan, dan de 6 jaar daarvoor. Dus het is ook erg goed voor je netwerk. Daarnaast heerst er in de koffiewereld, overal waar je komt, een heel gemoedelijke sfeer. Niemand heeft geheimen voor elkaar, men helpt elkaar waar dat kan. Aanstaande maandag zal er een hele sportieve sfeer hangen, iedereen gunt het elkaar. Dus daarom ga ik maandag enorm mijn best doen!”

Wat is voor jou de lekkerst gezette koffie?
“Hangt beetje van het moment van de dag af, maar ´s ochtends zet ik mijn koffie met de cafetière, gewoon lekker rustig op de bank.”

Wat zou op het gebied van koffie in Nederland willen verbeteren?
“Iedereen zou in zijn leven op zijn minst één keer écht lekkere koffie moeten proeven. Dan ben je meteen om. Iedereen drinkt natuurlijk wat hij of zij gewend is, maar kijk eens verder! Wij Hollanders letten ook vaak alleen maar op de prijs, in plaats van op de kwaliteit en de smaak. Probeer het eens!”

KoffieMagazine wenst Mark enorm veel succes tijdens de finale!

One thought on “DBC 2010: finalist Mark Hermens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *