Duurzame koffieconsumptie stijgt, prijs ook

Koffiebonen: duurder
Koffiebonen: duurder

In de eerste helft van 2010 is er 35% meer duurzame koffie geconsumeerd dan dezelfde periode in 2009. Dat meldt UTZ Certified op haar website. Daarnaast steeg de koffieprijs de afgelopen maand met ruim 30%.

Meer duurzame koffie

Volgens UTZ verbeteren de werkomstandigheden en de concurrentiepositie van producenten van duurzame koffie door de aantrekkende verkoop. De certificeringsorganisatie traint de koffieboeren om hun werkwijze te verduurzamen.

Van januari tot juni bedroeg de hoeveelheid UTZ-gecertificeerde koffie 59 miljoen kilo, een stijging van 16 miljoen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bij de productie van duurzame koffie kijkt UTZ onder andere of dit milieuvriendelijk gebeurt, maar ook naar de werkomstandigheden van de boeren en of ze eerlijke prijzen krijgen voor hun product.

Brazilië levert 34%, zo’n 20 miljoen kilo, van alle maatschappelijk verantwoorde koffie en is daarmee de grootste leverancier. Vietnam neemt de tweede plaats in met een aandeel van 22% ofwel 13 miljoen kilo koffie. Honduras, Columbia en Guatemala staan op de derde, vierde en vijfde plaats als leverancier van UTZ-gecertificeerde koffie.

Prijs koffie stijgt met 30%

De oorzaak van deze prijsstijging op de wereldmarkt zijn speculaties van beleggingsfondsen. Dit komt door o.a. tegenvallende oogst in Colombia, waar het verlies over de afgelopen 2 jaar ongeveer 30% was. Wel wordt verwacht dat dit in de volgende oogst deels wordt rechtgetrokken. Het prijsniveau voor de Columbiaanse koffie is momenteel zo’n US$2.30 per pond, het hoogst sinds 12 jaar. De algemene prijs van Arabica, koffie van de allerbeste kwaliteit, steeg in één week tijd zelfs met 11%. Koffiebranders en -producenten gaan hun prijs verhogen met ongeveer 1 euro per kilo.

De laatste keer dat de koffie zo snel in prijs steeg, dateert alweer uit 2005. Hieronder een tabel van het prijspeilverloop in de afgelopen jaren.

Koffieprijzen t/m juni 2010 (Bron: ICO)
Koffieprijzen t/m juni 2010 (Bron: ICO)

Bron: VMT, UTZ Certified (PDF), International Coffee Organization (ICO)

Foto: Flickr, Selma90

One thought on “Duurzame koffieconsumptie stijgt, prijs ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *