Consument: 10% meer betalen voor FairTrade

Consumenten willen maximaal tien procent meer betalen voor maatschappelijk verantwoorde producten als fairtrade koffie. Dat andere mensen deze producten niet kopen, komt omdat ze niet goed geïnformeerd zijn. Dat is onder andere te wijten aan gebrekkige strategie van de verkopers die tot marktfalen leidt.

Fairtrade pak koffie
Er is nog een lange weg te gaan voordat fairtrade gemeengoed is: consument is bereid 10% extra te betalen voor duurzame producten als koffie

Dat concludeert Robert Gielissen in een promotieonderzoek aan de Universiteit van Tilburg.

Alleen bewuste consumenten zijn volgens Gielissen bereid tot tien procent meer te betalen. Zij zouden het zien als hun morele plicht duurzame spullen te kopen. Deze groep is doorgaans beter op de hoogte van de problematiek die bij niet-duurzame goederen komt kijken, stelt de wetenschapper.

Koopgedrag beinvloeden
Hij beveelt de verkopers van mv-producten aan om beter samen te werken om zo consumenten bewust te maken van de problematiek rond eerlijke handel en hen te stimuleren dergelijke producten te kopen. Hij raadt de verkopers aan documentaires te maken en over de media te verspreiden zodat duidelijk wordt hoe eerlijke handel werkt.
Verder pleit hij voor onderzoek naar de mogelijkheid om verplichte mv-standaarden in te stellen voor consumentenproducten. Wetgeving zou producenten een verantwoordelijkheid voor de aanvoerketen moeten opleggen en een bepaald niveau van dierenwelzijn moeten garanderen. Er zou ook verder onderzocht kunnen worden hoe groepen benaderd moeten worden die koopgedrag beïnvloeden (kerken, bedrijven enz.).

Gerelateerde artikelen:

Bronnen: Trouw, Universiteit van Tilburg

Foto: Flickr

One thought on “Consument: 10% meer betalen voor FairTrade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *