Koffieprijs hoogste in 12 jaar

Koffiebonen: duurder
Koffiebonen: hoogste prijs in 12 jaar

De koffieprijs is vorige week op de ICE, de grondstoffenbeurs van New York, gestegen tot zijn hoogste peil in bijna dertien jaar. De prijs van de futures op arabica-koffie, voor levering in december, is er gestegen tot ruim 1,85 dollar per pond. Dat is de hoogste prijs sinds december 1997. Dat meldt Standaard Online.

Sinds begin juni is koffie al ruim 40 procent duurder geworden. Sommige analisten verwachten een verdere prijsstijging tot 2 dollar per pond.

Oorzaak van de forse prijsstijging zijn de grote vraag, de beperkte voorraden, en de vrees dat er op korte termijn een tekort zal ontstaan aan koffiebonen van hoge kwaliteit. Er wordt ook gevreesd voor een beperkte output in Latijns-Amerika, als gevolg van de zware regenval in belangrijke koffielanden als Brazilië – de grootste koffieproducent ter wereld – en Colombia.

Volgens sommige analisten leiden die beperkte voorraden en de tekorten ook tot speculatieve aankopen door fondsen. En ook de lage dollarkoers speelt een rol in de prijsvorming, zoals dat ook bij andere grondstoffen het geval is.

Omdat de prijs die op de grondstoffenbeurzen betaald wordt voor groene koffiebonen maar een beperkt deel vormt van de uiteindelijke prijs voor een pakje koffie in de winkel, is het niet duidelijk of en hoeveel een kopje koffie duurder zal worden door die prijsstijging op de markt. De prijs voor de koffiefutures is ook maar een richtsnoer voor de prijzen die werkelijk betaald worden aan de producenten.

In de Verenigde Staten heeft JM Smucker, de verdeler van koffiemerken als Dunkin’ Donuts, Millstone en Folgers, wel al aangekondigd dat hij zijn prijzen zal optrekken met gemiddeld negen procent. Ook Kraft (Maxwell House) heeft zijn koffie al duurder geprijsd in de VS.

Maar de bekende keten van koffiebars Starbucks is voorlopig niet van plan zijn prijzen te verhogen, zei een woordvoerster vorige week. Starbucks heeft zijn koffievoorraden voor het lopende boekjaar al grotendeels ingekocht. En bovendien is de keten er ook beducht voor dat hogere prijzen de klanten in deze economisch moeilijke tijden buiten de deur zullen houden.

Bron: De Standaard Online (overgenomen)

2 thoughts on “Koffieprijs hoogste in 12 jaar

  • 2 december 2010 at 21:03
    Permalink

    SLA 2 PONDSPAKKEN GOUDKOFFIE IN VAN ALDI,DE KOFFIE WORDT BINNENKORT AANMERKELIJK DUURDER

  • 19 juni 2012 at 17:25
    Permalink

    Grappig dat niet gemeld wordt dat de koffieprijs het laatste jaar met bijna 50% is gedaald. Van 280 dollar naar 151 dollar vandaag. Het is net als met de benzineprijs, een prijsstijging wordt dubbel en dwars doorberekend, maar bij een daling blijft het muisstil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *