Wordt de laptoppende koffiedrinker geweerd?

Laptoppende koffiedrinkers zijn steeds minder welkom in het café. Niet alleen in de VS, ook in Nederland neemt men steeds meer maatregelen om de ‘saaie’ gasten buiten de deur te houden.

Erik Hugens, bedrijfsleider van café ‘Wolvenstraat 23’ in Amsterdam: ‘Ze kunnen een tafel heel lang bezet houden, en misschien een keer per uur een kopje thee bestellen’. En bij een goedlopend café gaat dat ten koste van een groepje mensen dat aan dezelfde tafel wil zitten als de laptopper.

Het probleem: veel laptops, weinig consumpties
Het probleem: veel laptops, weinig consumpties

Een groepje, waar ook nog eens veel meer aan te verdienen valt dan aan de hardwerkende, weinig consumerende freelancer. Het café aan de Wolvenstraat heeft daarom maatregelen genomen. Er is bewust geen gratis internet. En er hangt een brief op het raam met de strekking dat ‘het café laptoppers niet zo gezellig vindt’.

“Mag de muziek wat zachter”?

Ook de Coffee Company, met in totaal dertig filialen in Nederland, wil niet een soort freelancerskantoor zijn en heeft daarom maatregelen genomen. ‘Wij willen geen plek zijn waar iedereen met zijn hoofd achter een scherm zit’, zegt Dick Bouma, manager of operations bij Coffee Company. Het was zelfs zo erg dat computerende klanten vroegen of de muziek zachter mocht. Bouma: ‘Wij willen een plaats voor iedereen zijn, waar het ook oké is als er kinderen spelen. Waar je ook koffie drinkt voor de gezelligheid.’

Om de freelancers achter hun laptop niet de overhand te geven in de koffieketen, heeft Coffee Company er voor gekozen om mensen bij aanschaf van een product (zeg: een kopje koffie) op de kassabon een gratis inlogcode mee te geven voor het draadloos internetwerk, die slechts een uur geldig is. In plaats van een code – betaald of niet – waarmee je bij veel andere cafés een periode naar eigen keuze kunt internetten.

Wie langer dan een uur wil internetten bij Coffee Company moet opnieuw iets kopen. En weer opnieuw inloggen. Zo probeert het bedrijf klanten te ontmoedigen om hele dagdelen te blijven werken en internetten.

Het Italiaanse model

In New York zijn het vooral de kleinere koffietentjes die het niet zo hebben op de laptops, schrijft The New York Times. Logisch: met weinig ruimte wil je de paar plekken die je hebt zo efficiënt mogelijk bezetten. De Amerikanen hebben ook iets ‘nieuws’ ontdekt: het Italiaanse model. De bakermat van de koffietent, is ‘een grote inspiratiebron’ voor Amerikaanse koffietentjes schrijft The New York Times. Amerikaanse koffietenteigenaren veranderen hun bar steeds vaker in een plek met weinig stoelen, waar een bar centraal staat. Een bar waar je snel je kopje espresso wegdrinkt. Waarna je met je laptop snel verder loopt, op weg naar een plek waar de koffie misschien minder lekker is, maar waar wel meer ruimte is.

Wel of geen laptop bij de koffie?
Wel of geen laptop bij de koffie?

Bron: De Pers

Foto: Jon Lewis/Flickr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *