Koffietour: Weense Koffiehuizen

Koffiemagazine.nl is voor je op pad geweest en heeft 5 Weens “Kaffeehäuser” voor je bezocht die we de komende dagen aan je voor willen stellen.

Het Ball der Wiener Kaffeesieder
Het Ball der Wiener Kaffeesieder

Wenen en koffie gaan al eeuwen hand in hand. De koffiecultuur vindt zijn oorsprong in de 17e eeuw – net als de rest van Europa – toen het eerste koffiehuis werd geopend. Sinds die tijd waren de Weense koffiehuizen dé ontmoetingsplaats voor schrijvers en kunstenaars. Ook bekende musici kwamen er: Mozart kwam bijvoorbeeld bij het café Frauenhuber, net als Beethoven. Johann Strauss debuteerde op 15 oktober 1844 in Café Dommayer (gesticht in 1787), waar hij ook de ‘Dommayer Polka’ schreef. Geert Mak zegt dus niet voor niets in zijn boek ‘In Europa’: ‘Zonder koffiehuizen geen Wenen, zonder Wenen geen koffiehuizen’.

Anno nu zijn de traditionele “Kaffeesieder” nog steeds populair, sterker nog: op 25 februari 2011 vieren ze het beroemde “Ball der Wiener Kaffesieder” in de Hofburg (zie de foto).

Maar eerst even terug in de geschiedenis…

Voorgeschiedenis “der Kaffehäuser”

Na de verloren strijd om Wenen in 1683, lieten de Turken veel zakken met koffiebonen achter. Niet veel later – in 1685 – werd dan ook het eerste koffiehuis van Oostenrijk gesticht, dat de naam “Zur Blauen Flasche” (In de Blauwe Fles) kreeg. Het schijnt dat Georg Franz Kolschitzky degene was die zakken gevuld met een merkwaardig “zaad” ontving voor zijn diensten tijdens het beleg van Wenen door de Ottomaanse legers. Hij leerde snel de kunst van het branden van koffie en stichtte dus het eerste Weense koffiehuis.

In 1700 opende de Armeen Diodato een cafe, dat al een groot aantal kenmerken had die vandaag de dag nog steeds terug te vinden zijn in het Weense koffiehuis. Zo krijg je meestal een glas water bij de koffie om de smaak te neutraliseren alvorens de koffie te proeven. Oorspronkelijke koffiehuizen waren een broedplaats voor kranten en nieuwtjes; nu nog steeds zijn er vaak kranten te vinden die rustig gelezen kunnen worden (vaak tussen twee latjes geklemd). Ook de pooltafel en de mogelijkheid van het spelen van kaarten waren toen al aanwezig.

In 1788 opende Martin Diegand voor het eerst een ‘concert-café’. Velen bezochten graag de concerten en daarmee natuurlijk ook de koffiehuizen. Aan het eind van de 19e en begin 20e eeuw begon de koffiehuisliteratuur zich te ontwikkelen. De architectonische juweeltjes uit de Jugendstilperiode zorgden er toen al voor dat de koffiehuizen een tweede huis waren voor talrijke schrijvers.

Inmiddels hebben koffieliefhebbers de keuze uit honderden koffiehuizen en 8 grote koffiehuisketens maken het aanbod compleet. De koffiemerken Eduscho en Nespresso zijn het meest geliefd onder de Oostenrijkers, gevolgd door Jacobs, Tchibo, Meinl Kaffee, Dallmayr, Segafredo, Café Hag, Nescafe en Alvorada. Pas in 2001 vestigde ook Starbucks zich in Oostenrijk. Tijdens een bezoekje aan een koffiehuis kun je even ontspannen, met elkaar praten en natuurlijk genieten van een heerlijke kop koffie en een stuk taart! Maar koffie is hier niet zomaar koffie!

Oostenrijkse Koffievarianten

Ook in Oostenrijk zijn er steeds meer koffievariaties te verkrijgen, echter de volgende variaties horen op elke koffiekaart:

 • Mokka: sterke, zwarte koffie
 • Melange: gewone koffiesoort, met warme melk en veel melkschuim
 • Brauner, klein of groot: zwarte koffie met melk
 • Einspänner: in een glazen mok geserveerde zwarte koffie met
  slagroom en poedersuiker
 • Espresso, groot of klein: zwarte koffie uit de espressomachine
 • Fiaker: in een glas geserveerde mokka, met rum of cognac
 • Franziskaner: melange, zeer licht, met slagroom en chocoladeschilfers
 • Koffie “Verkeerd”: in een theekopje geserveerde kleine mokka, met een aagje opgeschuimde warme melk (Verlängerter)
 • Kapuziner: zwarte koffie met een paar druppels room (de kleur lijkt
  hierdoor op de pij van een kapucijner monnik)
 • Maria Theresia: dubbele mokka met appelsienenlikeur, slagroom en
  chocoladeschilfers
 • Schwarzer, groot of klein: zwarte koffie zonder melk
 • IJskoffie: koude koffie met vanille-ijs en bovenop slagroom en
  chocoladevlokken, in een glas geserveerd
Koffiekaart van Café Prückel
Koffiekaart van Café Prückel

Bezochte Weense koffiehuizen

In de aankomende dagen worden de volgende koffiehuizen onder de loep genomen:

 • Café Prückel
 • Café Central
 • Café Griensteidl
 • Café Hawelka
 • Café Landtmann

Zie ook deze video waar een aantal bekende koffiehuizen van Wenen naar voren komen.

Bronnen:

 1. Austria.info
 2. ANWB
 3. Beliebte Kaffemarken

2 thoughts on “Koffietour: Weense Koffiehuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *