Koffietour Wenen: Cafe Hawelka

Koffiemagazine.nl is voor je op pad geweest en heeft 5 Weense “Kaffeehäuser” voor je bezocht die we aan je voor willen stellen. Deze keer: Café Hawelka

In hartje wenen ligt een van de oudste, beroemste en traditionele “Kaffeehäuser” van Europa: Hawelka. Schrijvers zoals Friedensreich Hundertwasser, Ernst Fuchs, Helmut Qualtinger, Oskar Werner, Nikolaus Harnoncourt, Georg Danzer en André Heller kwamen hier regelmatig. De artistieke sfeer van dit café in het centrum van Wenen is zowel bij toeristen als bij de lokale bevolking populair. Leopold Hawelka, zijn zoon Günter Hawelka en de 2 kleinzonen Amir und Michael Hawelka zitten aan het hoofd van dit traditionele familiebedrijf.

Cafe Hawelka: ingang
Cafe Hawelka: ingang

Sfeervol Hawelka

Denk aan een oude bruine kroeg, vervang de geur van bier en een gure barman door die van de oude authentieke koffiecultuur van Wenen, combineer dit met kunst en gaten in de versleten bankjes: dan heb je ongeveer een idee hoe het voelt om in Hawelka te zijn. Jammer genoeg heeft Hawelka het (nog) niet gered om het gebouw uit de “Denkmalschutz” (monumentenzorg) te krijgen, want dan zou je er ook nog de geur van sigaretten kunnen beleven die in mijn ogen bij een koffiehuis hoort.

Door oude zware gordijnen kom je in een kleine ruimte met oude tafeltjes en gedempt licht. Als je al een plaatsje kunt bemachtigen zoek je tevergeefs naar de menukaart want die is er niet: “het staat toch op een bord aangeschreven”, krijg je als opmerking als je er naar vraagt. Koffie dan maar: “Melange und ein Cola, Bitte”.

Als je in Hawelka bent, kijk er dan eens rond en je ziet grote plakaten aan de muur, de actuele kranten, een foto van mevrouw en meneer Hawelka aan de wand, oude wanden die door bezoekers met een boodschap zijn voorzien en een echte “Kellner” in een zwart pak met vlinderstrik.

Als het kopje koffie en de bestelde cola komt, ervaar ik dat de “Melange” gemaakt is van de eigen Hawelka koffie en vertelt de ober me dat ik vooral de huisgemaakte Buchteln (gebak van gistdeeg met jamvulling) eens moet proberen. Alles in dit “Kaffeehaus” is nog hoe het vroeger was en je kunt het dus ook rustig vergeten om hier een Kaffee Latte of andere trendy koffie samenstellingen te bestellen.

Conclusie

Hawelka is Hawelka, een 100% procent Wiener Kaffeehaus voor kunstenaar en schrijvers zoals het vroeger was.  Hawelka is een echte aanrader als je in Wenen bent, ook als je niet van koffie houdt.

Georg Danzer, Hawelka

In de jaren ’60 en ’70 beleefde café Hawelka zijn piek in Oostenrijk. De artistieke atmosfeer van Hawelka kwam in 1976 prachtig tot uitdrukking in het lied van Georg Danzer: “JÖ SCHAU (…was macht a nackerter im hawelka.) Dit lied wordt vandaag de dag nog met grote regelmaat in disco’s en bars gedraait. De video is hieronder af te spelen, maar KoffieMagazine.nl staat niet in voor de gevolgen op uw humeur….

Adres en openingstijden

Adres:

Café Hawelka

Dorotheergasse 6 (centrum), Wenen

Telefoon: +43 1 512 82 30

Openingstijden:

  • maandag, woensdag t/m zaterdag: 08.00 – 02.00 uur
  • dinsdag: gesloten (rustdag)
  • Zon- en feestdagen: 10.00 – 02.00 uur

Websitewww.hawelka.at

One thought on “Koffietour Wenen: Cafe Hawelka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *