De geschiedenis en oorsprong van koffie

De ontdekking van de koffiebes

Waar komt koffie vandaan? Dit is lastig te achterhalen, maar er zijn genoeg legendes over koffie verspreid. De meest geaccepteerde is die van een geitenhoeder in Ethiopië, genaamd Kaldi (ook wel bekend van de gelijknamige keten in Nederland) of Chalid die leefde in het jaar 300 na Christus.

Springende, opgewonden geiten ontdekken een vreemd besje

Springende geiten: ontdekkers van de koffie
Springende geiten: ontdekkers van de koffie

Deze Kaldi  trok met zijn geiten door de bergen in Abessinië, dat nu bekend staat als Ethiopië. Volgens de overlevering zou hij gemerkt hebben dat zijn geiten opvallend energiek waren nadat ze van de bessen van een bepaalde struik hadden gegeten: ze maakten de gekste sprongen, maakten veel lawaai en weigerden mee terug te gaan naar huis.

Nieuwsgierig geworden waar dit door kwam, nam hij vervolgens zelf wat van de besjes van deze struik. De besjes smaakten lichtzoet en bestonden uit laagje vruchtvlees, met zaadjes in de kern. Toen hij op deze zaden kauwde, kreeg hij het gevoel dat alles aan kon, hij kreeg energie en het gevoel dat hij niet meer moe zou worden.

Arabieren: de eerste koffiedrinkers

Arabieren eerste koffiedrinkers
Arabieren eerste koffiedrinkers (Bron:EspressoPowerhouse)
Bovenstaande is slechts een legende, eentje die moeilijk te controleren is op feiten. Toch wordt algemeen aangenomen dat Arabieren de eerste koffiedrinkers waren. Zij begonnen een soort brouwsel te maken van de bessen en de bladeren, dat Qahwa werd genoemd (betekenis: het opwindende). Zo zou de profeet Mohammed, de stichter van de Islam, al ruime hoeveelheden qahwa gedronken hebben om wakker te kunnen blijven voor zijn nachtelijke gebeden. In de 15e eeuw maakte dit koffiebrouwsel al deel uit van het dagelijkse leven in de Arabische wereld. Dit wordt ook bevestigd door Europese ontdekkingsreizigers die aan het einde van de 15e eeuw in de koffiehuizen terechtkwamen in het Midden-Oosten.

In die tijd werden de koffiebonen ook al gemalen, maar in plaats van het te mengen met water werd het met dierlijk vet of olie vermengd en vervolgens tot een bal gekneed. Reizigers en jagers namen deze bal als energiebron mee tijdens verre reizen. Van het vruchtvlees werd in die tijd ook wijn. De wijn kreeg dezelfde naam, namelijk qahwa.

Lees verder: “De verspreiding van koffie door de Nederlanders”

5 thoughts on “De geschiedenis en oorsprong van koffie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *