De geschiedenis en oorsprong van koffie

Verdere verspreiding: de koffieplant maakt de overtocht naar Amerika

o.a. Gabriel Mathieu de Clieu verscheepte de koffieplant naar Amerika
o.a. Gabriel Mathieu de Clieu verscheepte de koffieplant naar Amerika

De Nederlanders deden echter iets merkwaardigs. In 1714 gaf de burgemeester van Amsterdam een jonge koffieplant als geschenk aan Koning Lodewijk XIV van Frankrijk. De koning beval het te planten in de Koninklijke Botanische Tuin in Parijs. Verder gaf hij generaal Gabriel Mathieu de Clieu de opdracht om de koffieboom te verschepen naar Amerika. Ondanks een moeizame reis slaagde hij erin om de koffieboom veilig te vervoeren naar Martinique. Eenmaal geplant, groeide de koffieboom verder met als resultaat: de verspreiding van meer dan 18 miljoen koffiebomen op het eiland Martinique in slechts 50 jaar.

Hoe gevaarlijk deze excersitie ook leek, ook hier waren de Nederlanders de eersten die begonnen met de verspreiding van de koffie in Midden-en Zuid-Amerika. Ze namen in 1712 koffiebomen mee naar de Nederlandse kolonie Suriname. De eerste oogst werd weer geëxporteerd naar Nederland in 1718. Vanuit Suriname werden ook plantages opgericht in Frans-Guyana. In 1730 introduceerde de Britten koffie in Jamaica, waar tegenwoordig een van de meest beroemde en duurste koffie ter wereld wordt geteeld, namelijk in de Blue Mountains. Langzamerhand werd Centraal Amerika voorzien van de bijzondere plant (zie ook de kaart)

Lot uit Braziliaanse loterij met afbeelding van de koffiestruik en Francisco de Mello Palheta
Lot uit Braziliaanse loterij met afbeelding van de koffiestruik en Francisco de Mello Palheta

Er wordt algemeen aangenomen dat de koffieplant in Braziliaanse handen is gekomen, nadat Francisco de Mello Palheta door de keizer werd gestuurd naar Frans-Guyana om een koffieplant te bemachtigen. De Fransen waren echter niet bereid om te delen en de missie Palheta mislukte. Echter, deze knappe Francisco werd bemind door de vrouw van de Franse gouverneur. Als afscheidscadeau gaf ze hem daarom een groot boeket “bloemen”, waar echter binnenin een aantal koffiezaadjes waren verstopt, genoeg om een eigen plantage te beginnen. Vandaag de dag is Brazilië het grootst koffieproducerende land.

5 thoughts on “De geschiedenis en oorsprong van koffie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *